Helaas hebben wij vanwege de Corona epidemie als Stichting Klassiek in Rhoon de afgelopen twee jaar maar in de Ned. Herv. Kerk van Rhoon kunnen organiseren. Met deze nieuwsbrief willen wij onze plannen voor komend seizoen aan u presenteren.

Op donderdag 18 december 2021 zal Johannette Zomer met enkele van haar vrienden een concert geven met als titel “Het oor van Artemisia”, een concert over de vrouw, macht en muziek in het Italië van de 17e eeuw. Johannette Zomer wordt internationaal gezien als één van de belangrijkste vocalisten op het gebied van muziek uit de barokperiode. Tijdens dit concert bundelt ze haar krachten met theorbist Fred Jacobs, gambiste Susanne Braumann en musicoloog Ben Coelman.
De centrale persoon die avond is Artemisia Gentileschi, zij was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat. Tijdens dit concert verdiept het gezelschap zich in het bijzondere leven dat Artemisia heeft geleid en gebruiken ze de steden waar ze gewoond en gewerkt heeft als leidraad voor het verhaal. Er zal muziek klinken die Artemisia zelf ook gehoord moet hebben; werken van bekende componisten als Francesca Caccini uit Florence en Barbara Strozzi uit Venetië. “Ik vereenzelvig mezelf met haar, juist omdat we nu flexibel en vindingrijk moeten zijn om ons vak in de muziek te kunnen uitoefenen. Het is heel bijzonder dat we voor het eerst sinds anderhalf jaar weer een langere tournee kunnen opstarten”, vertelt Johannette Zomer.
Het concert zal worden gecombineerd met een lezing door Ben Coelman. Ben Coelman is sinds 1997 werkzaam bij de Nederlandse Reisopera waar hij momenteel coördinator educatie is. Daarnaast is hij als programmeur kamermuziek verbonden aan het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede.
“We kennen elkaar al erg lang, en het was bijzonder om zijn musicologisch brein voor dit project aan het werk te zien”, aldus de sopraan.
Kaarten kosten € 20 en kunt u hier online bestellen.
Der aanvang is 20.15 uur. Na afloop is er een borrel in het Wapen van Rhoon.

Onze plannen voor volgend jaar:
18-juni 2022: BuchPlus met special-guest de bassist Peter Kooij – “Ich habe genug” BWV 82 en “Der
Friede sei mit dir”BWV 158
-de Italianen
-Bart Naessens en Amaryllis Dieltiens: : Stabat Mater – Pergolesi
-Regazze Kwartet ? – programma?

-Oktober: Jan Brokken, Joachim Eilander en Jeroen van Veen