Na ruim 300 jaar opnieuw Abendmusiken

De componist Diterich Buxtehude organiseerde ruim 300 jaar geleden concerten onder de naam Abendmusiken in de kerk in Lübeck waar hij organist en koorleider was. Deze concerten waren zo geliefd dat vele musici (o.a. Bach en Handel) naar Lubeck reisden om de componist te ontmoeten en hem aan het werk te zien. De Abendmusiken waren avondconcerten met muziek voor orgel en koor. Lübeck was een belangrijke Hanzestad en de concerten werden betaald door de rijke koopmanselite van Lübeck. Men wilde op deze manier aantonen dat Lubeck een welvarende stad was.

Op zaterdagavond 4 juni zal deze traditie weer in ere hersteld met een concert in de Ned. Herv. Kerk van Rhoon. Het Belgische ensemble BachPlus zal dan een concert geven dat geheel gewijd is aan de muziek van Buxtehude. Op het programma staat niet alleen orgelmuziek maar vooral zeer geliefde koorwerken van deze componist. Ook zijn meest geliefde koorwerk, Membra Jesu Nostri, zal worden uitgevoerd. Membra Jesu nostri patientis sanctissima is een tekst waarin de Heilige lichaamsdelen van Jezus Christus’ gekruisigde lichaam worden bezongen: voeten, knieën, handen, zijde, borst, hart en hoofd. De Membra Jesu Nostri-cyclus wordt beschouwd als een van zijn meest indrukwekkende composities.

Het ensemble BachPlus is een Belgisch ensemble en werd opgericht in 2010 door sopraan Elisabeth Hermans en klavierspeler/dirigent Bart Naessens. Zij voeren maandelijks cantateconcerten uit in Aalst (BE) en Aardenburg (NL). Het ensemble straalt een warme, vriendschappelijke, maar toch professionele sfeer uit. De verfrissende kijk op het enorme oeuvre van Bach weet muziekliefhebbers van heide en verre te boeien. BachPlus heeft op die manier op korte tijd een plek veroverd op de nationale en internationale barokke muziekscène. Zo wordt BachPlus inmiddels uitgenodigd op meerdere concertpodia in Vlaanderen, zoals het Concertgebouw Brugge, AMUZ en het Festival Van Vlaanderen. Zie ook: www.bachplus.be

De Stichting Klassiek in Rhoon Stichting Klassiek in Rhoon organiseert sinds 2015 concerten met BachPlus in de Nederlandse Hervormde Kerk van Rhoon. Het doel van de stichting is om een aantal concerten per jaar te organiseren.

De aanvang van het concert is 20.15 uur. Kaarten à 20 euro zijn te koop bij Boek & Leeswinkel Het Witte Huys in Rhoon en via de website www.klassiekinrhoon.nl. Na afloop van het concert (21.30 uur) is er een borrel in het Kasteel van Rhoon.