---

Adventsconcert 2018

Klassiek in Rhoon sluit het jaar af met één van de mooiste cantates van J.S. Bach.

Op zaterdag 24 November wordt het laatste concert van dit jaar van Klassiek in Rhoon georganiseerd. In de Ned. Herv. Kerk (naast het kasteel) zal een concert gegeven worden door het Belgische orkest BachPlus. Het orkest heeft inmiddels een uitstekende naam opgebouwd en mede dankzij de twee prachtige CD’s die zij hebben gemaakt, een grote bekendheid kegregen. Het orkest staat o.l.v. de dirigent Bart Naessens.

Op het programma o.a. de cantate “Wachet suf, ruft uns die Stimme” (BWV 140) die Bach schreef voor de allerlaatste zondag van het liturgische jaar. Anders dan de cantaten voor kerkelijke feesten die elk jaar terugkeerden, kon Bach “Wachet auf, ruft uns die Stimme” moeilijk hergebruiken, gedurende Bachs verblijf in Leipzig van 1723 en 1750 werd dit werk slechts twee maal uitgevoerd. Maar dat weerhield Bach niet om zijn beste krachten aan deze compositie te wijden. “Wachet auf, ruft uns die Stimme” werd een van zijn mooiste – én beroemdste – cantaten uit zijn hele oeuvre.

De cantate begint met een magistrale openingskoor waarin de sopraanpartij de koraalmelodie zingt, versterkt door de hoorn, het instrument van de torenwachters, die de christenen wakker maken om Christus, de bruidegom bij zijn intrede te begroeten. Maar het is vooral het tweede koraal “Zion hört die Wächter singen”, waarin de koraalmelodie begeleid wordt door een meeslepende tegenmelodie van de violen, die deze cantate beroemd maakte. Niet alleen Bach zelf maakte er een bewerking van… Deze sprankelende dans kon eeuwen later nog de musici van de popgroep “Procol Harum inspireren voor hun “A whiter shade of pale”.

Op her programma staan verder nog de versies van “Wachter auf, ruft uns die Stimme” die gemaakt zijn door Franz Tunder en door Johann Christoph Bach. Het concert zal afgesloten worden door het prachtige “Ehre sei Gott in der Höhe” van Johann Michael Bach.

Het concert zal gegeven worden door het koor en orkest van BachPlus en ook nu weer zullen solisten van grote naam medewerking verlenen: naast de sopraan Griet de Geyter (ook vaak als solist bij de Ned. Bach Vereniging te horen) ook de wereldberoemde hoboïst Marcel Ponseele.

Het concert begint om 20.15 en kaarten zijn verkrijgbaar bij Boek- en Leeswinkel het Witte Huys en via de site www.klassiekinrhoon.nl.. De toegangsprijs is 20 euro.

Aanvang: 20.15 uur Ned. Herv. Kerk van Rhoon

---