---

CD-Presentatieconcert

De Stichting Klassiek in Rhoon heeft dit jaar drie concert met Bachplus in de Ned. Herv. Kerk van Rhoon georganiseerd en het waren stuk voor stuk fantastische concerten en het is goed om te zien dat de waardering voor deze uitvoeringen enorm is toegenomen. Vanuit het gehele land weten muziekliefhebbers Rhoon inmiddels te vinden en “we staan op de kaart”. Aardenburg noemt zich de Bachstad van Nederland en Rhoon is hard bezig om “Bach-Dorp” van Nederland te worden.

Het grote nieuws is dat ensemble BachPlus de eerste CD heeft opgenomen. Ter gelegenheid van het uitkomen van deze CD worden er drie concerten georganiseerd: in Aalst (BE), Aardenburg en op 11 November in Rhoon. Op het programma staat één van mooiste cantates die Bach heeft gemaakt: de Actus Tragicus – Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit (BWV 106). Prof. Ignace Bossuyt schreef over deze cantate: “Actus Tragicus kan beschouwd worden als de bekroning van het 17de-eeuwse protestante cantatetype” en Alfred Dürr, één van de grootste kenners van Bachs cantates, is niet karig met zijn lof: “Een geniaal werk, zoals dat ook meesters maar zelden lukt. Met dat werk liet de tweeëntwintigjarige al zijn tijdgenoten met één klap ver achter zich. Men zou zelfs kunnen opperen dat Bachs kunst in zijn volgende levensjaren weliswaar heel veel rijper, maar nauwelijks nog dieper geworden is. De ‘Actus tragicus’ is een brok ware wereldliteratuur”.

Naast deze cantate wordt ‘Meine Freundin du bist schön’ van Johann Christoph Bach uitgevoerd. Het is een sublieme cantate die gebaseerd is op het Hooglied. Dit werk is zijn meest beroemde compositie en getuigt van zijn impressionant meesterschap waar hij (letterlijk) flirt met de grens van religiositeit/theatraliteit.

Om de tweepolige CD-thematiek (huwelijk-begrafenis) ook in het presentatieconcert aan bod te laten komen werd gekozen voor een integrale uitvoering van de beroemde Musikalische Exequien (Concert in Form einer teutschen Begräbnis-Messe) van de belangrijkste 17e eeuwse componist: Heinrich Schütz. Tot op heden ontbrak zijn muziek binnen de programmatie en daar wil BachPlus dringend verandering in brengen. Deze compositie was de eerste Duitstalige versie van het Requiem en kan je beschouwen als een staalkaart van Schütz’ polyfone kunnen, geschreven voor een ensemble vocalisten en basso continuo.

Het concert zal  gegeven worden op 11 november in de Ned. Herv. Kerk van Rhoon. De aanvang is 20.00 uur en kaarten kosten 20 euro per stuk - bestellen kunt u hier.

---

De aanvang van het concert is 20.00 uur.

Kaarten à 20 euro zijn te koop bij Boek & Leeswinkel Het Witte Huys in Rhoon en via de website op deze pagina

---